ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ και ειδικότερα: 
αναζήτηση:
Πέος, μέγεθος και άλλες ιστορίες (μέρος 1ο)

Πέος, μέγεθος και άλλες ιστορίες (μέρος 1ο)

mail to
Είναι εκπληκτικό το άγχος και η ανησυχία των ανδρών να μάθουν αν τελικά ανήκουν στην ομάδα αυτών που έχουν φυσιολογικό μέγεθος πέους. Αγόρια ηλικίας 14 ετών και άνδρες ηλικίας 60 ετών εκφράζουν τη βασική τους ανησυχία για το μέγεθος του πέους: "ποιο είναι το φυσιολογικό;" μέχρι και οι σύγχρονες μαμάδες παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν να μάθουν για να ησυχάσουν τα ανασφαλή παιδιά τους αλλά και το δικό τους άγχος.
Για εσάς λοιπόν, ενημερωθήκαμε από το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο για όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε σχετικά με το μέγεθος του πέους.

* Ποιο είναι το φυσιολογικό μέγεθος του πέους κατά τη στύση;
Φυσιολογικό θεωρείται το πέος που έχει μέγεθος κατά την πλήρη στύση από 12 μέχρι 16 εκατοστά. Αν βέβαια η στύση δεν είναι πλήρης, τότε είναι δυνατό να δίνεται η ψευδής εντύπωση του μικρού πέους.

* Είναι αλήθεια ότι το μέγεθος του πέους παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από άντρα σε άντρα;
Οι διαφορές του μεγέθους του πέους είναι σε αναλογία μικρότερες από τις διαφορές που υπάρχουν στο ανάστημα, το μέγεθος των δακτύλων, το βάρος, το μήκος των χεριών, των ποδιών κ.λ.π. Οι σχετικά μικρές αυτές διαφορές δεν επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργικότητα του πέους στη σεξουαλική επαφή και δεν μειώνουν τη δυνατότητα της απόλαυσης.

* Το μέγεθος του πέους σε στύση έχει σχέση με το μέγεθος του ίδιου πέους σε χάλαση;
Το πέος είναι δυνατό να συρρικνώνεται σε διάφορες περιστάσεις, π.χ. όταν κάνει κρύο, στο ψυχρό ντους, όταν ο άντρας αισθάνεται φόβο, αγωνία ή ντροπή. Άντρες χωρίς αρκετή αυτοπεποίθηση νοιώθουν πολλές φορές το πέος τους να συρρικνώνεται υπερβολικά όταν τους παρατηρεί μια γυναίκα. Το ίδιο πέος μπορεί θαυμάσια να έχει τελείως φυσιολογικό μέγεθος κατά τη στύση.

* Το μέγεθος του πέους μπορεί να αυξηθεί; Υπάρχουν εγχειρήσεις που αυξάνουν το μέγεθος του πέους κατά 2-3 εκατοστά. Η διάμετρος του πέους μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά ένα μικρό ποσοστό. Καλό είναι όμως οι εγχειρήσεις αυτές να γίνονται μόνο σε άντρες που έχουν παθολογικά μικρό πέος γιατί αποτελούν αρκετά σοβαρές επεμβάσεις με δυνητικά σημαντικές επιπλοκές.

* Αν οι αμφιβολίες για το μέγεθος του πέους παραμένουν, τι μπορεί να κάνει ένας άντρας;
Οι ανησυχίες για το μέγεθος του πέους είναι πολλές φορές τόσο βαθιά ριζωμένες στη σκέψη του άντρα που ακόμα και η πιο κατατοπιστική ενημέρωση δεν μπορεί να τις διώξει. Κι ό,τι κι αν λένε οι ειδικοί θα υπάρχουν πάντα άντρες που μετρούν και ξαναμετρούν το μήκος της στύσης τους και δεν το βρίσκουν ικανοποιητικό. Υπάρχουν άλλωστε και παθολογικές περιπτώσεις, έστω και αν δεν θεωρούνται συχνές. Στις περιπτώσεις αυτές δύο ειδών εξετάσεις μπορούν να ξεκαθαρίσουν το πρόβλημα. Η μια είναι ο έλεγχος των γεννητικών ορμονών στο αίμα. Η φυσιολογική ορμονική λειτουργία των όρχεων δεν συνδυάζεται ποτέ με παθολογικό μέγεθος του πέους. Η δεύτερη εξέταση είναι το τεστ παπαβερίνης. Πρόκειται για μια προκλητή στύση, που επιτρέπει στον ειδικό να μελετήσει με ακρίβεια τις διαστάσεις του πέους όταν είναι σε στύση και να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο. Η αντικειμενικότητα αυτών των εξετάσεων καταφέρνει συνήθως να ξεκαθαρίσει αμφιβολίες μιας ολόκληρης ζωής.

...... η συνέχεια στο 2ο μέρος....
Από το βιβλίο "501 ερωτήσεις για το σεξ" του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Πέος: μέγεθος, στύση, οργασμός & όσα θες να ξέρεις

Κι επειδή ο αγαπημένος σου, δύσκολα θα έκανε τις παρακάτω ερωτήσεις, δες, μάθε και ενημέρωσέ τον!

Το μέγεθος μετράει και ποιο είναι το φυσιολογικό για το αντρικό μόριο; Υπάρχουν μέθοδοι αύξησής του;

«Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του πέους δεν σχετίζεται με την απόλαυση στη σεξουαλική ζωή. Η πραγματική σωματική και ψυχική επαφή και η τεχνική της σεξουαλικής πράξης είναι τα στοιχεία εκείνα που προσφέρουν στο ζευγάρι τη σεξουαλική μαγεία. Πολλές φορές, ένας άντρας επιθυμεί την αύξηση του μεγέθους του πέους κάτω από το υποκειμενικό αίσθημα ότι είναι ανεπαρκής και "λίγος". Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και είναι προτιμότερο να εστιάσει στα θέματα που αφορούν την αυτοεκτίμησή του.

»Το φυσιολογικό μέγεθος του αντρικού μορίου κυμαίνεται από 11 έως 16 εκατοστά και μετριέται πάντοτε σε στύση και μόνο από ειδικό γιατρό (ουρολόγο-ανδρολόγο). Πολύ συχνά οι άντρες εκφράζουν την επιθυμία να μεγαλώσουν το πέος τους, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με χειρουργική επέμβαση και μόνο εφόσον κριθεί αναγκαίο από το γιατρό. Συνήθως, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μικροφαλλίας (όταν το μέγεθος του πέους είναι κάτω από 11 εκατοστά) ή για αισθητικούς λόγους».

Δεν έχει στύση. Τι πρέπει να κάνει;

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας άντρας όταν δεν έχει επαρκή στύση είναι να αποκλείσει τα οργανικά αίτια. Γι' αυτό χρειάζεται εξέταση από ουρολόγο/ανδρολόγο, ο οποίος μέσα από ειδικές εξετάσεις (ορμονικός έλεγχος, αιμοδυναμικός έλεγχος της στύσης) θα αποφανθεί αν υπάρχει οργανική αιτιολογία και θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν αποκλειστούν οι οργανικοί παράγοντες, τότε το πρόβλημα είναι μάλλον ψυχολογικό. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να βοηθήσει ένας εξειδικευμένος ψυχίατρος ή ψυχολόγος».

Πώς θα αντιμετωπίσετε την πρόωρη εκσπερμάτιση;

«Η αιτιολογία της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι ψυχογενής: θεωρείται ως ένα ειδικό άγχος επίδοσης και συνδέεται με την αγωνία του άντρα να ικανοποιήσει τη σύντροφό του. Πολύ συχνά, το πρόβλημα έχει τις ρίζες του και στις πρώτες εμπειρίες του άντρα (π.χ. βιαστική επαφή στο αυτοκίνητο, σεξ σε οίκους ανοχής), όπου το νεαρό αγόρι έμαθε, υπό αυτές τις συνθήκες, να εκσπερματίζει γρήγορα. Η αντιμετώπισή της γίνεται με παρέμβαση ειδικού ψυχικής υγείας και βασίζεται κυρίως στην εκπαίδευση διαχείρισης του άγχους της σεξουαλικής απόδοσης, που επιτρέπει στον άντρα να εστιάσει στη σεξουαλική πράξη και να μπορέσει σταδιακά να επανακτήσει τον έλεγχο της εκσπερμάτισης».

Απέτυχε να ολοκληρώσει. Μπορεί να είναι μόνιμο;

«Ένα περιστατικό αδυναμίας εκσπερμάτισης δεν αποτελεί από μόνο του απόδειξη σεξουαλικού προβλήματος, πόσο μάλλον μόνιμου. Τέτοια μεμονωμένα περιστατικά εμφανίζονται στην πλειοψηφία του αντρικού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συνήθως οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια και πιο συγκεκριμένα στο άγχος ενός άντρα να -αποδείξει- στη σύντροφό του ότι είναι ικανός εραστής. Η παρέμβαση ενός ψυχολόγου ειδικευμένου σε θέματα σεξουαλικής υγείας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος».

Πόσα χρόνια σεξουαλικής ζωής έχουμε; Μειώνεται η επιθυμία με την ηλικία;

Τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ωστόσο, με την πάροδο της ηλικίας η σεξουαλική ζωή του ατόμου αλλάζει, καθώς παρεμβαίνουν οργανικοί και ψυχοσυναισθηματικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, με την είσοδο στη μέση ηλικία ο άντρας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιων οργανικών παθήσεων (διαβήτης, υπέρταση, χοληστερίνη, καρκίνος), που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική του λειτουργία.

Αντίστοιχα, η γυναίκα από την κλιμακτήριο και μετά μπορεί να βιώσει σημαντικές αλλαγές στη σεξουαλική της ζωή, που συνδέονται κυρίως με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της. Έτσι, μπορεί να έχει δυσκολία στη διέγερση (π.χ. στην εφύγρανση του κόλπου), δυσκολία στον οργασμό, αλλά και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ωστόσο, ένα ζευγάρι που βαδίζει μαζί προς την τρίτη ηλικία μπορεί να συνεχίσει να έχει ανάγκη την επαφή και να διεκδικεί τη σεξουαλική συνεύρεση μέσα από την ενίσχυση που δίνουν η κοινή πορεία και η συντροφικότητα».

Δεν έχει καθόλου επιθυμία. Τι μπορεί να συμβαίνει;

«Οι ορμονικές διαταραχές έχουν συχνά συνδεθεί με την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας συνδέεται με κακές διαπροσωπικές σχέσεις, συγκρουσιακή επικοινωνία των δύο συντρόφων, την ύπαρξη κάποιου άλλου σεξουαλικού προβλήματος (π.χ. διαταραχή στύσης), τη ρουτίνα αλλά και με διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής (μετάβαση στον έγγαμο βίο ή γέννηση ενός παιδιού) και στρεσογόνες καταστάσεις (εργασιακή πίεση, οικονομικές δυσκολίες). Ορισμένες φορές, η μειωμένη ερωτική επιθυμία αλλά και η ανηδονία μέσα στη σεξουαλική επαφή είναι ένα από τα συμπτώματα κατάθλιψης και, εφόσον συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα (π.χ. διαταραχές του ύπνου, άσχημη διάθεση), το άτομο θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Όταν το πρόβλημα της μειωμένης επιθυμίας εγκαθίσταται στη σχέση, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου ειδικευμένου σε θέματα σεξουαλικής υγείας».

Αυνανίζεται συχνά. Μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα;

«Ο αυνανισμός δεν συνδέεται με οργανικό πρόβλημα και δεν έχει σωματικές επιπτώσεις. Ωστόσο, ο συχνός αυνανισμός αποτελεί πρόβλημα, όταν αποσπά το άτομο από τις ουσιαστικές διαφυλικές σχέσεις, περιορίζει την κοινωνικότητά του και όταν αντικαθιστά την αληθινή σεξουαλική επαφή».

Τι ζητούν πραγματικά οι γυναίκες από τον ερωτικό τους σύντροφο και τι προτιμούν περισσότερο στο σεξ;

«Το τι ζητάει η γυναίκα από το σεξουαλικό της σύντροφο είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, απόλυτα και ικανοποιητικά. Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πιο περίπλοκη από την αντρική και βασίζεται περισσότερο στην υποκειμενικότητα της γυναικείας διέγερσης και επιθυμίας. Η γυναίκα προσμένει συναισθηματικές απολαβές από το σεξουαλικό της σύντροφο. Ζητάει ασφάλεια και σταθερότητα, διεκδίκηση και ερωτισμό. Ζητάει από αυτόν να είναι τρυφερός μαζί της, περιποιητικός και στοργικός. Ταυτόχρονα μπορεί να τον θέλει άγριο, βίαιο και παρορμητικό. Θέλω ασύμβατα, οξύμωρα, αλλά υπαρκτά, που εναλλάσσονται μέσα στην ίδια σεξουαλική πράξη ή ανάλογα με την περίοδο που διανύει η σχέση του ζευγαριού. Σε γενικές γραμμές, δεν ζητάει πρωτίστως το ωμό σεξ και τη γρήγορη διείσδυση. Τα προκαταρκτικά παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη σεξουαλική της ενεργοποίηση».

Πώς θα καταλάβει ότι έρχεσαι σε οργασμό ή αν προσποιείσαι; (Καλό είναι να ξέρει περίπου!)

«Αυτό το άγχος πολλές φορές μεταδίδεται στη γυναίκα, η οποία στην προσπάθειά της να ενισχύσει το σύντροφό της μπορεί να προσποιηθεί ότι κορυφώνει κατά την επαφή. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, που αγγίζει το 65%, έχουν προσποιηθεί οργασμό τουλάχιστον μια φορά στη σεξουαλική τους ζωή. Το πραγματικό όμως ερώτημα είναι, γιατί να χρειάζεται να προσποιηθεί. Και γιατί ο άντρας αγωνιά στην προσπάθειά του να την κορυφώσει;

Η γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία να υποκριθεί οργασμό, αυτομάτως χάνει τη δυνατότητά της να βιώσει την ηδονή της σεξουαλικής επαφής, αφού έχει φύγει από το ρόλο της ερωμένης και έχει μπει στο ρόλο της ηθοποιού. Η γυναίκα μπορεί και απολαμβάνει το σεξ κατά τη διάρκεια της επαφής χωρίς απαραίτητα να κορυφώσει. Οι περισσότερες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες αν βιώνουν έναν οργασμό την εβδομάδα ή αν κορυφώνουν τις μισές φορές που έρχονται σε σεξουαλική συνεύρεση, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Η συναισθηματική, ψυχική και σωματική ηδονή που μοιράζεται με το σύντροφό της είναι πιο πολύτιμη. Το σεξ πάνω απ' όλα είναι επικοινωνία και μοίρασμα και όχι ένα στείρο πρέπει ανταλλαγής οργασμών».

Φαντασιώσεις: να τις μοιραστεί κανείς;

«Οι φαντασιώσεις αποτελούν αναπόσπαστο και ζωτικό κομμάτι του σεξουαλικού παιχνιδιού. Οι δύο σύντροφοι μπορεί να -φέρνουν- νοερά στο κρεβάτι και εικόνες από άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις, χωρίς αυτό απαραίτητα να δημιουργεί πρόβλημα στη δυναμική του ζευγαριού. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι φαντασιώσεις αυτές γίνονται προϋπόθεση για να μπορέσουν ο άντρας ή η γυναίκα να διεγερθούν ή να φτάσουν σε οργασμό. Τότε οι ισορροπίες διαταράσσονται και πολλές φορές αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη μιας αλλαγής ή κρίσης στη σχέση. Οι δύο σύντροφοι πρέπει να μιλούν ανοιχτά και ειλικρινά για όσα νιώθουν και σε περίπτωση που οι φαντασιώσεις ενοχλούν τον έναν ή τον άλλο, τότε καλό είναι να αναζητήσουν τη συνδρομή ενός ειδικού».

Αυτά που θέλει εκείνος, δεν τα θέλεις εσύ. Τι να κάνετε;

«Το ερωτικό παιχνίδι στηρίζεται στην αμοιβαιότητα και την ουσιαστική επικοινωνία των δύο συντρόφων. Δεν είναι καθόλου σπάνιο ο άντρας ή η γυναίκα να επιθυμούν διαφορετικά πράγματα στη σεξουαλική επαφή. Το μήνυμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι δύο σύντροφοι οφείλουν να εκφράζουν την επιθυμία τους, αλλά παράλληλα να σέβονται και την επιθυμία του άλλου. Ο διάλογος και η ουσιαστική επικοινωνία θα εξασφαλίσουν ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να έχουν μια σεξουαλική ζωή που θα ικανοποιεί και τους δύο».

Πώς θα διατηρηθεί σεξουαλικά ακμαίος;

«Η καλή σεξουαλική ζωή συνδέεται άμεσα με τη σωματική και την ψυχική υγεία. Η διατήρηση μιας καλής υγείας και μιας καλής φυσικής κατάστασης, θα αποτρέψουν την εμφάνιση παθήσεων, που συνδέονται με την επιβάρυνση της σεξουαλικής ζωής. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η αποχή από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις ψυχοτρόπες ουσίες βοηθάει το άτομο να απολαμβάνει τη σεξουαλική του υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα».

Ιnfo
Συμβουλευτική γραμμή σεξουαλικής υγείας, τηλ.: 210-7797979, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00.

Ευχαριστούμε το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και τους συνεργάτες του ψυχολόγους κ. Βασιλική Ντούμου και Κυριάκο Κουρούσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE